【工信大讲堂学术活动 2019 第二期】 吴珂院士报告

发布者:教研办发布时间:2019-06-26浏览次数:83


[报告题目]

Enabling Ambient Electromagnetic Energy Harvestingfor Future Internet of Things and Smart Environment


[报告内容]


    The roadmap evolution and historical milestones of electromagnetic energy conversion and recycling techniques and related breakthroughs are reviewed with emphasis on low-density energy harvesting technologies for IoT systems. Ambient radiofrequency (RF) energy sources are examined in connection with omnipresent wireless system deployment. The effective use and recycling of such an ambient electromagnetic energy are the most relevant and critical issue for the current and future practicability of wireless energy harvesting in support of IoT sensing hardware. In this talk, a set of performance criteria and development considerations, required to meet the IoT needs for ambient energy harvesting is derived. A technological outlook of the performances that can be expected from different device technologies is assessed. Promising devices and emerging solutions in the development of ambient energy harvesters are also presented and discussed with a special highlight of our proposed disruptive schemes, which include hybrid energy harvesting approaches and cooperative system design platforms. 


[院士介绍]


吴柯博士,加拿大蒙特利尔大学工学院电气工程系终身教授,加拿大皇家科学院和工程院两院院士,IEEE会士,加拿大射频和毫米波工程资深讲座教授,NSERC-华为未来无线技术工业研究讲座教授,这是华为历史上所设立的第一个冠名讲座教授。现担任他所创立的加拿大国家射频和毫米波重点实验室主任和世界著名的Poly-Grames 研究中心主任。现是宁波大学3315计划创新创业(A类)团队领头人。他也曾是加拿大魁北克射频电子研究中心的创始人和首任主任。在许多国家和地区的大学担任客座,访问和顾问教授。

吴教授已发表了1200多篇论文,出版和编著了二十本书或者其中部分章节。拥有五十多项重大发明和创造,特别是在国际上率先提出了基片集成的全新概念,为微波/毫米波电路与天线的小型化、低成本、重量轻的实现提供了关键技术,在国际上首创的多端口接收发送机的全新思想及应用,以及用于电路设计的场/路转换和混合模型等等众多的开创性贡献和颠覆式技术,已经在世界上引起广泛的影响他是全世界电子和电气工程领域里多产和引用率最高的学者之一。吴教授担任着多种 IEEE 学术杂志的编辑和审阅工作和其他多种国际性学术和工业出版物的编委和编辑(包括主编和副主编),在全世界范围为许多企业、机构和组织提供专业和职业的咨询服务,并在各种不同的国际组织和委员会担任重要的职务如:2012IEEE国际微波年会的总主席,该会议是世界上最重要的射频和微波会议也是全球电子与电气领域最大的年会,北美地区在欧洲微波协会理事会的首任理事代表,2015-2016IEEE国际微波理论和技术协会(MTT-S)主席,成为该国际组织1952年创立以来首位华裔主席等等。他曾经是加拿大两家高技术公司的共同创始人。他也是中国国务院侨办专家咨询委员会委员,曾经是全国政协海外代表,长江学者讲座教授和杰青(B)。吴教授获得了多项重大国家和国际科技大奖,包括2019年的IEEE微波奖。他培育了许多来自于全球各地的学生和学者,包括已经毕业了的62个博士和91个硕士,其中有相当一部分已成为国际学术界和工业界的著名领军人物。

吴教授的主要研究方向总结如下:射频和毫米波无线技术;基片集成电路和天线;导波场理论和模型;多端口多功能接收发送机;医用雷达传感与成像技术;非线性无线技术;加载光纤毫米波和太赫兹系统;智能材料和电路;无线功率传输和收集;超宽带信号互联和封装; 毫米波RFID研究和开发, 空间功率合成和准光技术等等。


[时间与地点]


2019年6月28日  14:00

学海楼 D002